Historien bakom priset
SM för modellbyggare har funnits sedan 2011, och det var året före som man på IPMS Sveriges årsmöte beslöt att tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram ett förslag som skulle presenteras på årsmötet i Göteborg 2011.
Att frågan överhuvudtaget togs upp var för att IPMS Stockholm inte ville hålla IPMS Open längre, utan man ville ha ett eget arrangemang, utan direkt koppling till IPMS Sverige. Fram till dess hade IPMS Open fungerat som den stora utställningen och tävlingen vi hade i Sverige, som ett inofficiellt svenskt mästerskap.
Under mötet diskuterades tre alternativ: 1) lägga ned, 2) fortsätta i någon ny form eller 3) avvakta med beslut, och det beslöts att den nya styrelsen skulle tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att ta fram förslag till hur IPMS Open skulle arrangeras och utformas i framtiden.
Ordagrant ur protokollet ”I arbetsgruppen bör ingå personer med erfarenhet och uttalat intresse för tävlingar. Lokalföreningarna i Skåne, Göteborg och Stockholm ska vara representerade”. Den nya styrelsen fick med sig att IPMS Open även fortsättningsvis bör arrangeras i någon form och att denna fråga bör behandlas med hög prioritet.
Sommaren 2010, i juni, samlades Malmö och Göteborg, medan Stockholm inte hade möjlighet att närvara, men man skulle godkänna arbetet i efterhand. Man arbetade hela lördagen och söndagen innan förslaget var färdigt.
Under juli godkände IPMS Stockholm förslaget och i ett extra årsmöte under Art In Miniature i Göteborg godkändes förslaget, allt var färdigt för ett SM i Modellbygge på hösten 2011, och det blev Malmö med sitt C4-Open som fick äran att husera vårt första SM.
Sedan dess har SM i Modellbygge arrangerats alla år utom pandemiåret 2020, och den klubb som vill arrangera ska ansöka om det minst ett år i förväg. Det har fungerat bra och IPMS Stockholm har varit värd två gånger medan C4 och IPMS Göteborg varit värd sex respektive fem gånger, och 2025 blir det Göteborgs tur.
Regler och bedömning för SM i Modellbygge
Endast guldmedaljer ska delas ut, och till de bästa modellerna i åtta kategorier av modeller oavsett byggmetod. Mästarmodeller ska utses bland klassvinnare eller motsvarande.
Följande kategorier har SM-status:
– Civila fordon
– Diorama/Vignette
– Fartyg
– Figurer
– Flyg
– Junior
– Militära fordon
– Övriga objekt
SM ska vara öppet för alla oavsett medlemskap i IPMS-förening eller medborgarskap.
Tävlingen arrangeras som en del av en befintlig tävling, och med en egen prisutdelning. SM ska inte påverka regler och liknande hos det arrangemang som är värd utan komplettera detta för IPMS Sveriges ändamål.
Varje modell kan vinna SM endast en gång, men självklart delta vid värdarrangemangen ändå.
IPMS Sveriges styrelserepresentant/er på plats utser sina SM-domare. Dessa handplockas från befintliga domare vid arrangemanget. Hänsyn till jäv måste tas! Enbart domare som ej är klassvinnare väljs ut.
Bedömningen genomförs när ordinarie tävlings bedömning är slutförd och pristagare utsedda. Valet av svenska mästare i de olika kategorierna görs genom röstning av utsedda domare i respektive kategori.
SM Medaljen
Utseendet på SM medaljen har varierat lite över tiden, men varje guldmedalj har SM med årtal och kategori ingraverat på fram- och baksidan. Traditionen bjuder också att SM vinnarna avbildas i ett gruppfoto som läggs upp på IPMS Sveriges webbsida.