IPMS på Arlanda Flygsamlingar 23-24 nov, 2019

Med inspiration från IPMS Östergötland anordnade IPMS Stockholm en bygghelg i samarbete med Arlanda Flygsamlingar. Vår värd och guide under hela helgen var Jan Forsgren från Arlanda Flygsamlingar. 13 modellbyggare från Stockholm, Uppsala och Värmland hade anmält sitt deltagande.
Arlanda Flygsamlingar (AF) för kanske en lite undanskymd tillvaro i skuggan av Flygvapenmuseum och det var mycket givande att få en mycket entusiastisk och initierad guidning genom hela museet av Jan Forsgren. Okänt kanske är att AF, som numera ingår i Statens Maritima Museer, har mer än 50 flygplan och är den största samlingen av historiska civila flygplan. Man saknar ännu en riktig utställningshall utan hangaren vid Arlanda är en kombination av utställning, magasin och renoveringsverkstad. Kanske inte till nackdel för oss flygnördar förutom att det är trångt för fotografering av alla objekten.
Med både guidning av samlingarna, som vi delade upp till både lördag och söndag, samt föredrag om Svensk Flygtjänst blev det kanske inte sådär jättemycket byggt under helgen. Lokalen har ett behagligt väl tempererat klimat. Vi hade gemensam lunch och samkväm på lördagskvällen.

 

Nedan ett litet galleri med några av de objekt som kan beskådas på Arlanda Flygsamlingar. Vill du veta mer om flygplanen, deras historia och renovering rekommenderas boken Arlanda Flygsamlingar av Jan Forsgren.