Bygghelg på Arlandasamlingarna 20-21 november 2021

IPMS Stockholm ordnade den andra museibygghelgen efter pandemiupphållet. Den första museibygghelgen var 23-24 oktober på Leksaksmuseum Saltsjöbaden. Det är föreningens kassör Kai Mikael Jää-Aro som med goda kontakter och viss ersättning fått Arlanda Flygsamlingar att hålla specialöppet en hel helg enbart för modellbyggare. Den otroligt flygkunnige och underhållande Jan Forsgren ansvarade för öppning, och programmet med guidning och föredrag. Parkering för de som kommer med bil sker mycket smidigt inne på museets område.

Bygghelgen på Arlanda Flygsamlingar var ett återupptagande av den första bygghelgen som skedde 2019.  Av kända skäl så blev det ett avbrott och det kändes mycket bra att åter kunna sätta igång en verksamhet som är tänkt att bli en tradition. Mitten och slutet på november när det börjar närma sig jul, och med stor risk för trafikproblem är väl ingen idealisk tidpunkt för en bygghelg, men vi satte målet att bli 15 deltagare. Det är också max antal som ryms på det tillgängliga utrymmet för byggbord. Med 11 anmälda så var det bara att köra. Tyvärr blev det i slutändan bara 8 deltagare pga återbud. Linktrainer finns som modell men ingen hade nappat på den möjligheten till bygge.

   

Med den begränsade skaran så kunde Jan Forsgren verkligen ge god service och leta fram allt det arkivmaterial med bilder, beskrivningar och ritningar på förebilder som deltagarna efterfrågade. Arlandasamlingarna har ett mycket stort arkiv som nog är okänt och oanvänt för de flesta modellbyggare. IPMS arrangerade bygghelger på Arlanda ger en unik möjlighet att få hjälp med att plocka fram referensmaterial. Det finns också en hel del böcker till salu. Både nytt och begagnade där man kan göra fynd. Det finns massor med modeller på museet i ett stort antal montrar som står utspridda i hela lokalen.

   

Undertecknad har som princip att försöka bygga modeller som finns på det museum där bygghelgen är. Dock viktigt att förstå att man bygger precis vad man vill oavsett det museum man besöker. Inför byggmötet på Arlandasamlingarna hade jag påpassligt införskaffat en modell av Siebel Si-204 då jag visste att man kommit igång med renoveringen av Rikets Allmänna Kartverks NC701. Perfekt att kunna gå och titta på förebilden när man sätter igång bygget. Även om förebilden i detta fall står utomhus och är i mycket dåligt skick och delvis täckt av presenningar. Stabilisator och motorer är dock renoverade och står inomhus.

   

Lunch både lördag och söndag ordnade vi genom hämtning från Max hamburgare i Märsta då lunch på hotellet intill kan uppfattas som onödigt dyr. Fika med bullar på fm och em ordnade vi själva i museets kök. Kan tilläggas att entusiasmen att gå runt i museet, bygga och prata med varandra gjorde att vi glömde fm fikat på lördagen. Lite studier av museets senaste objekt betecknad P-38 och flygplantypen som Glenn Miller försvann med, Noorduyn C-64 Norseman. (Tp 78 i svenska Flygvapnet.)

 

Det som deltagarna nu inte vet om Fieseler Storch är kanske inte värt att veta efter Jan Forsgrens föredrag. Vi tittade också på en unik svensk film från 1979 som handlade om Bäckebotorpeden, dvs tyskarnas V-2 robot. Utrustad med radiostyrning för utveckling av luftvärnsrobot (projekt Wasserfall) som orsakade viss huvudbry då V-2 robotarna mot London inte hade radiostyrning.

Efter lite em fika med bulle och mera byggande började klockan närma sig 16 och dags att plocka ner byggattiraljerna för hemfärd från ett nu ganska kallt Arlanda med minusgrader.
Deltagarna uttryckte bara positiva kommentarer om mötet och styrelsen för IPMS Stockholm får utvärdera och titta på hur man ska lyckas få med flera modellbyggare på denna typ av arrangemang. IPMS Sverige har stöttat denna bygghelg finansiellt och utan sponsring hade vi inte kunnat genomföra arrangemanget.

Vill du se mera objekt från Arlanda Flygsamlingar så kan du öppna länken till rapporten från bygghelgen 2019.