Bygghelg på Flygvapenmuseum 14-15 maj 2022


IPMS Östergötland kunde efter pandemiuppehållet åter ordna en bygghelg på Flygvapenmuseum Malmslätt (FVM). IPMS Östergötland har ett samarbete med FVM som innebär att de har sina månatliga byggmöten i museihallen. Just nu pågår en lagning av taket i stora museihallen som gör att byggmötena sker i Kalla Kriget hallen. Vid bygghelgerna i början på maj så upplåter FVM sitt stora konferensrum som är en idealisk bygglokal. FVM står också för alla de lampor som fanns på borden när vi kom straxt efter kl 10 på lördagen

  
Ett 30-tal byggare från hela Mellansverige och Finland! hade anmält sig och installerade sig snabbt på de tre långborden. Fika och lunch inmundigas smidigast på FVM egen restaurang Calle P. Det märktes att priserna har gått upp på två år och några hade med sig egen termos.

   
För de som ville måla med airbrush så fanns det utrustning på plats. Självklart bygger man vad man vill men det går inte att komma ifrån att det var en övervikt av flyg.


Ett av dragplåstren till bygghelgen förutom rabatt i museibutiken (som har en hel del flygböcker) är förstås möjligheten att fotografera när städbelysningen är tänd. Vi kunde notera att det skett lite ändringar sen senast vi var här och den Pembroke vi tidigare kunde studera under renovering står numera inne i Kalla Kriget hallen.

  
På lördagskvällen är det samling i Flygets Hus. Inredning, dekorationer och tavlor är en upplevelse för flygnördar bara det. I år bjöds det på grillat kött och olika sallader som smakade mycket bra efter en lång byggdag. Det är också köp, byt och sälj med stor kommers.

IPMS Sverige sponsrar IPMS Östergötland med de kostnader som FVM tar ut för det extra öppethållandet. Det är både reception och väktare som måste vara på plats när museet är stängt för de ”vanliga” besökarna. Har du egna idéer om att ordna något modellrelaterat men är osäker på budget och finansiering så ta kontakt med någon i IPMS Sveriges styrelse så kan vi diskutera hur vi ekonomiskt kan stötta ditt förslag.